joi, 28 ianuarie 2016

Efectele stresului asupra sanatatii

sursa imaginii: drlam.com

Stresul este un factor foarte important care afecteaza comportamentul si sanatatea fiecaruia dintre noi. Chiar daca este foarte greu sa tinem cont despre acest lucru trebuie sa ne gandim ca stresul are si efecte negative asupra corpului nostru si pot aparea complicatii foarte grave.
Stresul poate fi benefic, ne tine in prize si ne pregateste pentru a rectiona la orice pericol.
Problema este cand stresul este haotic  poate conduce la efecte negative asupra oraganismului. Conform anumitor sondaje de opinie un procentaj de aproximativ 70% dintre vizitele la medic se datoreaza stresului.
Stresul conduce la dureri de cap, creeaza disconfort abdominal, creste presiunea sangvina. Pe langa aceste simptome devenim mai stresati in cazul in care consumam alcool sau fumam.  Credem ca prin fumat sau baut ne creem o stare de liniste insa e total opus, ne streseaza mai mult.
Stresul joaca un rol important in declansarea bolilor de inima, diabet, astm, artrita, depresie si anxietate.
Sunt cateva metode eficiente pentru a combate stresul:
1.Meditatia- Cateva minute de meditatie pe zi ne ajuta impotriva anxietatii;
2.Miscarea- O ora la sala de fitness sau chiar plimbarile in aer liber sau jogging-ul joaca un rol important in reducerea efectelor negative ale stresului.
3.Accepta lucrurile pe care nu le poti schimba- De exemplu in cazul in care apare o boala, moartea unei persoane dragi. Cel mai bine in aceste cazuri este sa acceptam situatia.
4.Consumul de alimente si bauturi sanatoase- Respectam mesele principale ale zilei, mai ales micul dejun. Evitam indulcitorii, cofeina, tigarile sau bautura. Nu in ultimul rand, foarte important este sa ne odihnim indeajuns in fiecare seara.
Asadar trebuie sa fim atenti la aceste aspect pentru o viata cat mai sanatoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu